Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   SİRKÜLER

Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Yeni Düzenlemeler Yapıldı - Sirküler: 07.02.2017/029


 

Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği (II14.1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (II-14.1.a) (Tebliğ) 03.02.2017 Tarihli ve 29968 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Anılan Tebliğ değişikliği sermaye piyasasında faaliyet gösteren ortaklıklar ve sermaye piyasası kurumlarında bağımlı olarak çalışmakta olan finansal raporlama yapan meslek mensuplarımız ile sermaye piyasasında denetim faaliyetinde bulunan denetçi meslek mensuplarımızı yakından ilgilendirmektedir.


Tebliğ değişikliği ile getirilen temel yenilikler aşağıda özetlenmiştir:

 Finansal raporlama muafiyetlerinin kapsamı yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda;

 

o Halka açık olmayıp sermaye piyasası araçları borsada sadece nitelikli yatırımcılar arasında işlem gören işletmelere finansal raporlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirim ve 6 aylık ara dönem finansal rapor düzenleme yükümlülüğü getirilmiştir.

 

o Gelişen İşletmeler Pazar’ında işlem gören işletmelere 6 aylık ara dönem faaliyet raporu düzenleme yükümlülüğü getirilmiştir.

 

o Sermaye piyasası araçlarını sadece nitelikli yatırımcılara satan yatırım ortaklıkları ile paylarını halka arz etmek veya nitelikli yatırımcılara satmak üzere kurulmuş veya dönüşmüş olan ancak paylarının halka arzını veya nitelikli yatırımcılara satışını henüz gerçekleştirmemiş yatırım ortaklıkları 3 ve 9 aylık ara dönem finansal rapor düzenleme yükümlülüğünden muaf tutulmuştur.

 

Varlık kiralama şirketlerinin ara dönem finansal rapor düzenleme yükümlülüğü, sermaye piyasası araçları borsada işlem gören ihraççı niteliğini kazanana kadar kaldırılmıştır.

 

 Banka gibi özel mevzuatları uyarınca konsolide yanında bireysel finansal rapor düzenleyen işletmelerin, finansal raporlarının son bildiriminde konsolide finansal raporlar için öngörüler sürelerin esas olduğu düzenlenmiştir.

 

 Getirilen yeni yöntem çerçevesinde ana ortaklığı, ortak girişimcisi veya yatırımcı şirketi yurt dışında yerleşik işletmelerin finansal rapor bildirimleri kolaylaştırılmıştır.

 

 Tasfiye halindeki işletmelerin finansal raporlarını düzenlemeleri usulleri yeniden belirlenmiştir.

 

 Halka açık ortaklıklardan payları borsada işlem görmeyen ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) düzenlemeleri uyarınca TMS/TFRS’ye uygun olarak finansal tablo düzenleme yükümlülüğü bulunmayanların finansal tablo hazırlarken uygulayacakları standartlarda değişikliğe gidilmiştir. Buna göre, anılan ortaklıklar payları borsada işlem görünceye veya Sermaye Piyasası Kanunu kapsamından çıkıncaya kadar geçen sürede, finansal tablolarının hazırlanmasında Türk Ticaret Kanunu’nun 88’inci ve Geçici 1’inci maddeleri çerçevesinde KGK tarafından belirlenen esaslara tabi olacaktır.

 

“Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği (II-14.1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (II-14.1.a)” tam metni için tıklayınız…>>>

 

Saygılarımızla…