5 Temmuz 2022 tarihli ve 31887 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7417 sayılı Kanun ile bazı vergi kanunlarında düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler aşağıdaki gibidir.
⎯ 6183 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle teminat olarak kabul edilen ve bankalar tarafından verilen süresiz teminat mektuplarının ayrıca şartsız olması koşulu getirildi.
⎯ Banka teminat mektuplarına ilave olarak sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleri de teminat mektubu olarak kabul edilecektir.
⎯ Gerçek faydalanıcı bildirimine ilişkin getirilen düzenlemelere aykırı hareket edenler için özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.
⎯ Fatura ve benzeri evrakların verilmemesi ve alınmaması ile diğer şekil ve usul hükümlerine uyulmaması halinde VUK’nın 353.maddesi uyarınca kesilmesi öngörülen özel usulsüzlük cezası tutarlarının asgari ve azami tutarları arttırıldı.
⎯ Elektronik ortamda ticari faaliyette bulunan gerçek ya da tüzel kişi hizmet sağlayıcılara ve/veya başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcılara ticari faaliyetlerine ilişkin bildirim verme yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde, Mükerrer 355.madde uyarınca kesilmesi öngörülen özel usulsüzlük cezası tutarları artırıldı.
⎯ Sadece elektrik motorlu taşıtların ÖTV'si; motor gücü 160 KW'yı geçmeyenlerden ÖTV matrahı 700,000 TL'yi aşmayanlar için yüzde 10; motor gücü 160 KW'yı aşanlardan ÖTV matrahı 750,000 TL'yi aşmayanlar için yüzde 50, diğerleri için ise yüzde 60 olarak yenden belirlendi.
⎯ Kurumlar vergisinde, nakdi sermaye artırımı dolayısıyla yapılan indirimden süresiz yararlanma hakkı, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi ile bu dönemi izleyen 4 hesap dönemi esas alınarak sınırlandırılmıştır. Ayrıca 05.07.2022 tarihinden önce sermaye artırımı yapan veya ilk defa kurulan şirketler için 2022 yılı hesap dönemi dahil olmak üzere nakit sermaye artırımı indirimi beş hesap dönemi için daha uygulanacaktır.
Başka bir deyişle 5.7.2022 tarihinden önce gerçekleşen sermaye artırımları da 2022 döneminden başlamak üzere 5 yıl ile sınırlandırıldı.
⎯ KVK’ya eklenen geçici 15. Madde düzenlemesi ile yeni bir varlık barışı düzenlemesi getirildi.
⎯ Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklik sonucunda, defter ve belgelerin zayi olmasında dava açma süresi 15 günden 30 güne çıkarıldı.