Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

CENGİZ HERGÜNLÜ- Girişimcilik ve sonrası

 Girişimcilik ve sonrası

11122017-cengiz3-165615.jpg
CENGİZ HERGÜNLÜ
Otuz yılı aşkın süredir danışmanlık yaptığım özel sektörde, mali işler konularında işletmeleri gözlemledim.
 

Özellikle KOBİ türündeki (Küçük ve Orta Boy İşletmeler) işletmeler her zaman daha fazla ilgimi çekmiştir. Kuruluş aşamasından iflas aşamasına kadar bulunduğum işletmelerde ki süreçleri birebir yaşadım ve sonuçlarını analiz etme imkanlarım doğdu; iflas ertelemeye girmiş işletmelerin yaptıkları hataları çok iyi anladıklarını, iflas erteleme öncesi ve sonrasında ki yapılan toplantılar da girişimcilerin daha önceleri kabul etmedikleri bir çok konuyu kabul ettiklerine şahit oldum.

 

Yapılan hataların en önemlisi, elbette yönetim hatalarıydı. İşletmelerin başarısızlık nedenleri araştırıldığında ise yüzde olarak aşağıda ki sonuçlara baktığımızda durum daha iyi anlaşılmaktadır.

 

 

Görüleceği üzere en önemli başarısızlık nedeni  % 93,10 ile yönetim yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Kısaca incelemeye çalıştığımızda aşağıda ki nedenlerin oluştuğu görülecektir:

 

Türkiye’de ki işletmelerin, özellikle de KOBİ’lerin, bir iş kurmaya kalkışmalarının en önemli nedeni, daha önce çalıştıkları işletmelerde sahip oldukları tanınma ve tanışma (networking) sonucunda elde ettikleri çevresel oluşumlara güvenmeleridir. Genelde teknik bilgi ve deneyime sahip olan bu girişimciler üretebilecekleri kadar stok tedarik edip, sabit varlıklar içinde bir miktar eş, dost, tanıdık ve finans kurumlarından sağladıkları kredi borçları ile iş hayatına başlamaktadırlar.

 

Bu haliyle baktığımızda, daha kuruluş aşamasında işletme kurma amaçlarına uygun olmayan kararlarla, hızlı ve heyecanlı bir şekilde kuruluş işlemi gerçekleşir. Bu aşamada iyi bir fizibilite raporu hazırlanmasına önem verilmez. Genelde yetersiz sermaye ve borçla işe başlanır. Çoğu zaman yanlış kuruluş yeri seçimi yapılır. Girişimci tek başına her şeyi yönetmek ve kontrolü kimseye kaptırmamak için çok fazla işle uğraşmak zorunda kalır.

 

Bunun sonucunda stok ve alacakların yönetiminde başarısız olunduğu görülür. Borçlanarak sabit varlıklara aşırı sermaye bağlandığı için alınan yanlış kararlar sonucunda, borçların ödenmeme riskiyle karşı karşıya kalınır.

 

Fizibilite raporu hazırlanmadan işe başlanması sonucuna, en önemli sorun olan finansal sorunlar da eklendiğinde, başarısızlık kaçınılmazdır. Yapılan araştırmalarda bu tür işletmelerin % 57 sinin 5 yıl içinde başarısız oldukları görülmektedir.

 

Sonuç olarak, yetersiz sermaye ile işe başlanmış olunsa dahi, ileride karşılaşabilme ihtimali olan finansal risklerin önceden tespit edilmesi için, kesinlikle finans uzmanlarına danışılması gerekmektedir. Muhtemel risklere karşı önceden tedbir almanın yöntemleri, ilk baştan, iyi finansal raporlamalar yoluyla tespit edilmelidir.

 

Aksi takdirde, iflas erteleme kararı verildikten ve işletme yönetimini uzmanlara devrettikten sonra yönetim hatalarını kabul etmek, çok sıkıntılı bir sürecin başlamasına engel olamamaktadır.

 Saygılarımla

Cengiz HERGÜNLÜ

Bağımsız DENETÇİ-SMMM

 

 

HERGÜNLÜ Serbest Muhasebecilik Mali Müşavirlik ve Denetim LTD. ŞTİ.

 

Ambarlı Mah. Balaban Cad.Çay Sok.Manolya Apt.No:25/12 Avcılar-İSTANBUL

 

Tel           :0212 853 26 28
Faks        :0212 853 24 19

E-Posta  :info@hergunlu.com