Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

Dolar analizi! Dolarda kimler kazandı kimler kaybetti


 

Dolar kurundaki sert düşüş hareketlerini değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez dolar kurunda kazanan ve kaybedenlerin analizini gerçekleştirdi.

 

Küresel ve iç piyasada yaşanan önemli gelişmelerin ardından düşüşe geçen dolar kuru için değerlendirmelerde bulunan eski Hazine Müsteşar yardımcısı Mahfi Eğilmez piyasalardaki sert dalgalanmaların ekonomiye olan etkileri konusunda dikkat çekici açıklamalar gerçekleştirdi.

Eğilmez yazısında Türkiye’nin carry trade, yani düşük faiz getiren bir para biriminden borçlanıp krediyi yüksek faiz getiren bir para birimine yatırma işlemleri için ideal bir ülke olduğunu öne sürerken “Türkiye, kısa sürede ciddi kazanç elde edip gidenlerin yaptığı carry trade işlemler için ideal bir ortam. Onlar kazanıyor, biz kur düşüyor diye seviniyoruz” ifadelerini kullandı

 

DOLAR DÜŞERKEN KİMLER KAZANIYOR KİMLER KAYBEDİYOR

 

Mahfi Eğilmez ayrıca kendi adını taşıyan blogunda dolar kurunda ve faiz alanında yaşanan artışların ya da düşüşlerin kimlere yaradığını da izah etti.

 

DOLAR KURUNUN OYNAKLIĞI DÜŞERSE ENFLASYON DÜŞER

 

Dolar kuru ve faiz oynaklığından ülkenin çok büyük zararlar gördüğünü ifade eden Eğilmez dolar kuru ve faiz oynaklığının düştüğü dönemde üreticinin kazançlı çıktığını açıkladı.

 

Yaşanan sert aşağı ya da yukarı yönlü dolar kuru hareketlerin önüne geçmek için ekonomideki riskleri azaltmak gerektiğini söyleyen Eğilez “Riskler düşerse, kurun oynaklığı azalır dolayısıyla enflasyon düşer. Enflasyon düşünce de faiz de düşer” ifadelerini kullanan Eğilmez, Türkiye'nin bunu 2001-2009 yılları arasında başardığına işaret ederek, “Çözüm yolu: Riskleri düşürmektir” dedi.