Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı duyarlılığı yüksek olan gelişen ülkelerin borçlanma maliyetleri artıyor.

 

 

IIF, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı duyarlılığı yüksek olan gelişen ülkelerin borçlanma maliyetlerinin de artabileceğini kaydetti.

 

Rapora göre Türkiye’de ise ortalamanın üzerinde bir maliyete yol açıyor.

 

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) “Küresel Borç İzleme Raporu”na göre, yılın ilk çeyreğinde küresel borçlar 1.7 trilyon dolar azalarak 289 trilyon dolara geriledi.

Bununla birlikte, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin (GOÜ) toplam borcu 2019'un sonundan bu yana 11 trilyon dolar artarak 86 trilyon dolara (gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 246'sı) ulaştı.

 

 

 

Gelişen ülkeler arasında dövize olan bağımlılık en fazla Türkiye ve Şili'de arttı. Türkiye'de 2020 ilk çeyrekte % 144.3 olan toplam borcun milli gelire oranı ise 2021'in ilk çeyreğinde %163.4 oldu.

 

TÜİK tarafından 717 milyar dolar olarak açıklanan 2020 yılı milli gelirine göre hesaplandığında Türkiye'nin toplam borcu dolar cinsinden 1 trilyon 171.5 milyar dolara ulaştı. Bu borcun yüzde 87.2'sini döviz cinsi borçlar oluşturdu.

 

İklim kırılganlığı maliyetleri artırır

 

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı duyarlılığı yüksek olan gelişen ülkelerin borçlanma maliyetlerinin de artabileceğine değinilen IIF raporunda, “İklim değişkenliğine karşı kırılganlık %10 arttığında gelişmekte olan hükümetlerin borçlanma maliyeti ortalamada %1 artıyor” denildi.

 

Rapora göre Türkiye'de ise ortalamanın üzerinde bir maliyete yol açıyor. Arjantin, Nijerya, Mısır ve Pakistan ile birlikte Türkiye; iklim değişikliğine karşı kırılganlığı en yüksek, direnci ise en düşük olan gelişmekte olan ülkeler arasında başı çekiyor.

 

Rapora göre, karbon emisyonunu azaltma konusundaki başarısızlık yatırımcıların gelişmekte olan varlıklara yönelik iştahını da azaltıyor.

 

Mehtap Özcan Ertürk/Sözcü