Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

Bakan Şimşek'ten kira ve ücret gelirleri için beyanname vermeyen mükelleflere pişmanlık çağrısı


 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira ve ücret gibi gelirleri elde ettiği halde beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellefi tespit ettiklerini bildirerek, "Beyanname vermeyen mükelleflerimizi, ceza ödememeleri için pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz." ifadesini kullandı

 

Türkiye'de benimsenen vergi sistemi,üniter vergi sistemidir. Üniter vergi sistemi ise gerçek kişilerin bir takvim yılınde elde ettikleri, gelir vergisinin konusuna giren kazanç ve iratların toplamı üzerinden vergi alınmasıdır. Bu olaylar, mükelleflerin vergi ile ilgili ödevlerin yerine getirmesi  sorumluluğunu oluşturmaktadır.

 

VERGİ ZİYAI CEZASI: Mükelleflerin veya vergi sorumlularının, vergilenirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi halin nedeniyle verginin zamanında tahakkuk ettirilememiş olması, eksik tahakkuk ettirilmesi yahut haksız yere geri verilmesi halinde vergi ziyaı cezası kesilir. Vergi ziyaı suçu işleyenlere vergi cezası kesilir ve bu ceza hiç verilmemiş olan beyannameler için ziyaa uğratılan verginin bir katıdır.vergi ziyaı cezasına muhatap olmamak için pişmanlık ve islah hükümlerinden yararlanmak gerekir.

PİŞMANLIK VE ISLAH: 

 

Bakanın uyardığı konu ise yukarıdaki açıklamalara ek olarak;

 

Beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen mükelleflerle bunların işlenişine iştirak eden diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi hâlinde, haklarında aşağıda yazılı kayıt ve şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmez.

 

1. Mükellefin keyfiyeti haber verdiği tarihten önce bir muhbir tarafından her hangi resmi bir makama dilekçe ile veya şifahi beyanı tutanakla tevsik edilmek suretiyle haber verilen husus hakkında ihbarda bulunulmamış olması (Dilekçe veya tutanağın resmi kayıtlara geçirilmiş olması şarttır.).

 

2. Haber verme dilekçesinin yetkili memurlar tarafından mükellef nezdinde, haber verilen olayın ilgili olduğu vergi türüne ilişkin bir vergi incelemesine başlandığı veya olayın ve ilgili olduğu vergi türünün takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden evvel (Kaçakçılık suçu teşkil eden fiillerin işlendiğinin tespitinden önce) verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması.

 

3. Hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin mükellefin haber verme dilekçesinin verildiği tarihten başlayarak onbeş gün içinde tevdi olunması.

4. Eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının mükellefin keyfiyeti haber verme tarihinden başlayarak onbeş gün içinde tamamlanması veya düzeltilmesi.

 

5. Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak onbeş gün içinde ödenmesi.

 

Bu madde hükümleri, emlak vergisi ile ilgili olarak uygulanmaz.

 

Aksi takdirde pişmalık hükümlerinden yararlanılamayacaktır.