Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

Günlük Hâsılat Tutarları İle Yıllık Hâsılat Tutarlarının Tespiti ve Özellikli Durumlar


 

Bilindiği gibi 1.1.2025 yılından başlamak üzere Ticari ve Mesleki Kazançlarda Günlük Hâsılat Tespiti ili ilgili yasa yürürlüğe girecektir.

 

Kanunun uygulanması açısından şahsi gelirler ile Kurumlar vergisi mükellefleri arasında fark yoktur.

 

İlgili yasa ile dikkat edilecek en önemli konu çalışılan gün ve ay sayısı ile ilgilidir

 

-1 ayda 3 günden az veya 1 yılda 12 günden fazla tespit yapılamayacağıdır.1 ayda 3 günden az tespit yapılmış ise ilgili ay hesaplamalara dahil edilmeyecektir..

 

-Günlük hâsılatın tespiti sırasında; 1ayda çalıştığınız gün sayısı ile 1 yılda çalıştığınız ay sayısını belirmeniz önem taşımaktadır. Çalıştığınız gün ve ay sayılarının bildirmediğiniz takdirde, hâsılatın tespitinde 1 aylık tespitte 30 gün sayısı ile çarpımı, 1 yıl ise 12 ay sayısı ile çarpılıp yüksek vergi matrahları hesaplanabileceğidir.

 

ÖRNEK: Restoran işletmeciliği ile iştigal eden ticari kazanç mükellefi (A), 2025 takvim yılında on iki ay boyunca haftanın yedi günü faaliyette bulunmuş ve ilgili yıla ilişkin brüt satış tutarını 5.000.000 TL olarak bildirmiştir. Günlük hâsılat tutarlarının tespiti için mükellef nezdinde yapılan yoklamalardan elde edilen sonuçlara ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir.

:

 

Eğer bu işletme Mevsimlik Turizm Konaklama işiyle iştigal ediyor olsaydı ve bir yılda 5 ay faaliyet gösteriyor olsaydı Yıllık hasılat tutarı 1.275.000.- TL x 5= 6.375.000.- TL olacaktı.