Mükellefler veya vergi sorumluları adına düzenlenmiş olan vergi ziyaı cezası, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında belli bir oranda indirim yapılmak suretiyle kalan tutarın ödenmesine imkân sağlayan bir kolaylıktır.
-Mükellef, adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalar için düzenlenen vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açma, uzlaşma ve cezada indirim talep etme gibi haklara sahip bulunmaktadır.
-Vergi aslına bağlı olmaksızın, düzenlenen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları da indirimden yararlanır.
Yararlanılacak indirim tutarı sayılan cezalara % 50 olarak uygulanmaktadır
Cezalarda İndirim Uygulamasından Yararlanmak için
• İhbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurulması,
• İkmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkının ve indirimden kalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat gösterilerek vadesinin bitmesinden itibaren 3 ay içinde ödenmesi,
• İhbarnamenin dava konusu yapılmamış olması, şartıyla yararlanılabilir.
Mükellef vergi ziyaına kaçakçılık sayılan fiillerle sebebiyet verirse bu ceza için ceza indirimi hükümlerinden yararlanabilir, uzlaşma hükümlerinden ise yararlanamaz.
Önemlilik arz eden durumlar:
Tarh edilen vergi ve kesilen cezalar için ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren karar verme süreci 30 gündür;
*30 günlük süre geçmeden dava açılmış ise ve yine bu süre içerisinde ve vergi mahkemesi karar vermeden önce vergi davasından vazgeçilmesi halinde, cezalarda indirimden yararlanılması mümkün bulunmaktadır.30 günlük süre geçtikten sonra indirimden yararlanmak mümkün değil.
*ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük başvuru süresi geçmeden; cezalarda indirim talebinden vazgeçerek dava açabilir.
* ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük başvuru süresi geçmeden uzlaşma talebinde bulunmuş olsa bile uzlaşma tutanağını imzalamaz ve uzlaşmada vazgeçerse indirim hakkını kullanabilir.
* ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük başvuru süresi geçmeden indirim talebinde bulunulmuş ise indirim talebinden vazgeçtiğini dilekçe ile bildirirse, yasal 30 günlük süre içerisinde uzlaşma talebinde bulunabilir. Ama indirime müteallik ödeme yapılmış ise uzlaşma hakkını kaybetmiş olur.
*Uzlaşmanın gerçekleşmesi , uzlaşma tutanaklarının imzalanmasından sonra tekrar ‘ indirimden yararlanma hakkı ortadan kalkmaktadır’.
* Buna göre, 2024 yılında 23.000.- Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için indirim oranı %75 olarak uygulanacaktır.
En son olarak düzenlemeye göre 2024 yılında uzlaşmaya konu edilebilecek usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tespitinde cezayı gerektiren fiil bazında kesilecek toplam ceza tutarı dikkate alınacaktır.