Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

Danıştay’dan arsa sahiplerine büyük müjde!


 

 

Gerçek kişilerin, bedel ödeyerek iktisap ettikleri taşınmazların iktisap (elde edilme) tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak kabul ediliyor ve gelir vergisine tabi tutuluyor .

 

Taşınmazın 5 yıllık süre geçtikten sonra satılması durumunda elde edilen gelir, vergiye tabi bulunmuyor.

 

5 yıllık sürenin hesabı gün olarak yapılıyor. Arsa sahibi gerçek kişilerin konut/iş yeri karşılığı verdikleri arsaların iktisap tarihi ile müteahhitlerle eş zamanlı karşılıklı faturalaşmanın yapıldığı tarih arasında geçen süre 5 yılın altında kalıyorsa , o zaman arsa sahiplerinin arsa payı devrinden kaynaklanan kazançları değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi bulunuyor.

 

Sorun Maliye’nin görüşüyle ilgili .Yani, arsa iktisabındaki 5 yıllık süreyi, arsanın iktisab edildiği tarih yerine, arsa payı karşılığı alınan konut/iş yerlerini yeni iktisap olarak kabul etmek suretiyle,  arsa payı karşılığı alınan konut/iş yerleri için yeni bir 5 yıllık süre başlatıyor.Bu durum arsa payı karşılığı elde edilen konutların satışından dolayı vergi ödenmesine neden oluyor.

 

Fakat danıştayın, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri uyarınca edindiği bağımsız bölümlerin farklı yıllarda satışından el edilen kazancın ticari kazanç olarak vergilendirilmesine olanak bulunmadığı yönünde karar vermiştir.

 

https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/danistaydan-arsa-sahiplerine-buyuk-mujde/780662