Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

Miras Yoluyla Arsa Sahibi Olanlara Vergi İstisnası Getirildi.


 

(Danıştay VDDK’ nın  02.10.2024 tarihli ve E.2023/1025, K.2024/875 aynı tarihli ve 2023/63,K2024/878, aynı tarihli ve E2023/517, K 889 sayılı kararları)

 

Gerçek kişilerin, ivazsız olarak (miras, bağış) elde ettikleri gayrimenkuller hariç olmak üzere, iktisap (elde etme) tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde, elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak değerlendirilemez  ( vergilendirilmez). Fakat 5 yıl geçtikten sonra elden çıkarılması halinde değer artış kazancı olarak değerlendirilir. (vergilendirilir)

 

İvzasız  (miras, bağış) olarak elde edilen gayrimenkulleri elden çıkarılması halinde ne olur?

 

Taşınmazların ivazsız olarak iktisap edilmesi değer artış kazancının konusuna girmiyor (vergilendirilmiyor), kişiye miras kalan taşınmazlar aynı yıl, 3,5 veya 10, 15 yıl içinde, ne zaman elden çıkartılırsa çıkartılsın değer artış kazancı olarak kabul edilmiyor, vergilendirilmiyor.

 

İvazsız olarak elde edilen arsanın üzerine bina inşa edilirse veya kat karşılığı müteahhide verilerse ne olur?

 

1-İvazsız olarak elde edilen gayrimenkulün cins tashihi yapılarak kat karşılığı verilmesi halinde ‘’İvazsız iktisap edilme’’niteliği değişmeyeceğinden, gayrimenkulün satışından elde edilen gelirde değer artış kazancına dâhil olmayacaktır. Bu şekilde elde edilen gayrimenkullerin sayısın birden fazla olması sonucu değiştirmemektedir, vergilendirilmeyecektir.

 

2-Hâsılat paylaşımı inşaat sözleşmesi uyarınca inşa edilen bağımsız bölümleri bir takvim yılında birden fazla kez tekrarlanan işlemlerle satışa konu edilen kişinin müteahhit olması nedeniyle hâsılattan arsa sahibinin sözleşme uyarınca  pay elde etmesi sonucunda alım satım faaliyetinin ticari kazanç olarak kabul edilemeyeceği olarak değerlendirilmiş olduğundan hâsılat paylaşımla kazançta vergilendirilmeyecektir.